Persbericht BCMM

Persbericht - 25-03-‘09

POSITIE MULTIMEDIA-COMPONISTEN ONDER DRUK

Op 13 maart 2009 is de Beroepsvereniging Componisten MultiMedia (BCMM) opgericht om de belangen te behartigen van componisten voor film, tv, reclame, theater en games. De multimediacomponisten verenigen zich om hun positie te versterken te midden van opdrachtgevers, producenten, omroepen, uitgevers, Buma Stemra en andere partijen.
 

Voorzitter Johan van der Voet: “Grote commerciële partijen kunnen gemakkelijk misbruik maken van de positie van multimediacomponisten, omdat er geen beroepscode is. Die gaan we samen ontwikkelen.” BCMM zet zich verder in voor standaardcontracten - een productieve dialoog met creatieve en zakelijke partners - en zitting in het Buma Stemra-bestuur.

Songwriters en componisten van klassieke muziek zijn namens hun beroepsverenigingen (respectievelijk Palm en Geneco) al jaren vertegenwoordigd in het Buma Stemra-bestuur. Van der Voet: “Vertegenwoordiging van BCMM in het bestuur zou een logisch vervolg moeten zijn. Multimediacomponisten brengen al bijna een kwart van de omzet van Buma Stemra in.” Collega-organisaties in Europa riepen al eerder op tot een Nederlandse vereniging, om zo gezamenlijk te kunnen optreden.

Bij de start telt de beroepsvereniging al bijna honderd leden. De beroepsgroep groeit nog dagelijks met de expansie van de multimediasector en de steeds toegankelijker muziektechnologie. Sinds 2000 is het werkveld naar schatting verdubbeld.
Het initiatief tot de beroepsvereniging is genomen tijdens de jaarvergadering van het MuziekInstituut MultiMedia (MIMM), een onafhankelijk instituut dat de sector via projecten op de kaart zet.