Evenementen

Select event terms to filter by
Select event type to filter by
Zaterdag November 02, 2013
Start: 28/10/2013 19:00
End: 02/11/2013 22:00

De Utrechtse band Femme Vanille en filmmaker Vincent Perdijk maakten samen een voorstelling met live muziek en beeld. Een docu-concert die je onder dompelt in de sfeer van de stad New York, de sfeer van de studiodagen en de gedachtes achter het album.

Utrecht 28 oktober Louis Hartlooper Complex
Amsterdam 30 oktober Studio/K
Haarlem
2 november De Lichtfabriek (onderdeel van Utopia Filmfestival op ReadArt)In augustus 2013 vloog de Utrechtse band Femme Vanille naar New York om hun debuutplaat op te nemen. Maar waarom daar? Heeft de plek waar je een album opneemt invloed op de muziek? En hoe werkt zo'n opname proces dan?
Karindra Perrier, zangeres en songwriter van Femme Vanille, heeft altijd inspiratie geput uit verschillende plekken op de wereld. Vandaar dat alle Femme Vanille songs een coördinaat hebben. Ze horen stuk voor stuk bij een plek op de wereld. Van Amsterdam tot Moskou, van Marokko tot Zweden.

Een van de meest inspirerende plekken volgens Femme Vanille is de stad New York. Daarom is het album zelf vernoemd naar de coördinaten van een parkbankje op Manhattan: 40° 51′ 10″ N, 73° 56′ 18″ W. Filmmaker Vincent Perdijk ging mee op reis en onderzocht wat er nou zo bijzonder is aan die stad, en waarom Femme Vanille daar het album wilde opnemen. Producer Dan Dzula (Emmy Award winnaar; werkte met Joss Stone, Roy Hargrove, e.v.a.) komt aan bod over deze vragen, evenals verschillende New Yorkers die we op straat tegen komen. Ook komen we meer te weten over de muziek en het album. Wat is de essentie van deze muziek eigenlijk?

Femme Vanille vermengt ouderwetse nostalgie met pop invloeden. Ze is een songwriter met een eclectische stijl, en een neiging tot het bouwen van eigenwijze songvormen. De songs doen denken aan een soundtrack van een film, vol met romantiek, spanning en weemoedigheid. Muziek die goed te beluisteren is vanuit een luxe bioscoopstoel dus.

Eerder dit jaar verzorgde Femme Vanille de support act van Ntjam Rosie en Lisa Stansfield. Na hun release werden ze gedraaid op radio 2, radio 6 en BNR en waren ze album van de week bij Dolf Jansen in Afslag Thunder Road.

Meer informatie over het album en de band is te vinden op http://www.femmevanille.com/presskit2013
Hier is het album te beluisteren en ook een download van de volledige presskit te vinden. Daarnaast is het album beschikbaar op Spotify, iTunes, Bandcamp en bol.com.
Contact band en algemeen:  mailto:info@femmevanille.com

Start: 02/11/2013 19:00


EYE LOVE MUSIC

Nacht van de multimedia muziek

2 November 2013 - EYE - Amsterdam - eyefilm.nl
 

Kaarten: voorverkoop start 2 oktober - museumnachtamsterdam.nl
de museumnacht raakt ieder jaar uitverkocht, dus ben er op tijd bij!
Tickets voor de museumnacht bieden toegang tot alle aangesloten musea.

Film en muziek zwepen elkaar op tijdens de Museumnacht bij EYE.
Wat doet muziek met beeld en vice versa?

 

Het 80-koppige Gelders Orkest meet de krachten met de satirische Russische komedie Mr. West en muziek uit games zoals Killzone 3.

Ga zelf aan de slag en maak met behulp van een Gerauschmacher en allerhande geluiden een soundtrack bij een van de stille films uit de collectie van EYE.

Ook treedt Eboman op, de onbetwiste koning van de sampler. Als geen ander weet hij bestaand beeld en geluid te verknippen waardoor collages ontstaan op het snijvlak van muziek, videokunst en interactieve performance.

Het Utrechtse drietal Nobody Beats the Drum sluit de avond af met hun schurende mix van beats en breaks om je Museumnacht op spetterende wijze af te sluiten en je door kunt knallen naar de officiele after party.

EYE werkt dit jaar samen met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, die hun 100-jarig bestaan viert, en het MiMM (Muziekinstituut MultiMedia).

 

eyefilm.nl 100 jaar BUMA mimm.nl
mede mogelijk gemaakt door:
Samsung
Zondag November 03, 2013
Start: 03/11/2013 19:30

FILMMUZIEKCONCERT IN AGORA!

Op zondagavond 3 november om 19.30 uur vindt er in de Agora een bijzondere voorstelling plaats. In nauwe samenwerking met en met toestemming van het Film Festival Gent wordt de zwijgende film 7th Heaven (1927) van regisseur Frank Borzage vertoond. Dit meesterlijke melodrama, zich afspelend tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog, wordt live van muziek voorzien door componist Kevin Toma. Samples, soundscapes en beats vloeien samen met live pianospel, in een compositie die Toma in opdracht van het Filmfestival van Gent schreef.

Op vrijdag 18 oktober ging deze film tijdens het Film Festival Gent in wereldpremiere. Het Filmtheater Lelystad heeft in nauwe samenwerking met de festivalleiding de rechten verworven voor de Nederlandse premiere: in de Agora in Lelystad! Nog nooit eerder is er in de Flevolandse hoofdstad een dergelijke voorstelling geweest. Een filmmuziekconcert in de combinatie van zwijgende film en live muziek -begeleiding.

Film
7th Heaven is de beroemdste zwijgende film van regisseur Frank Borzage, door cultregisseur Sam Fuller bejubeld als een van de grootste Amerikaanse regisseurs aller tijden. De film kreeg bij de allereerste Oscaruitreiking 5 nominaties en won er 3. Voor beste actrice (Janet Gaynor), beste regie (Borzage) en beste scenario. De film is gebaseerd op een succesvolle Broadwayshow uit 1922 en was de eerste film waarin het magische filmkoppel Janet Gaynor en Charles Farrell te zien is.
7th Heaven is een romantisch drama waarin twee geliefden door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog uit elkaar worden gedreven. Regisseur Frank Borzage (1893-1962) maakte in de jaren 20 een aantal spiritueel geladen melodrama’s, vaak met het betoverende acteursduo Janet Gaynor en Charles Farrell, waarvan deze film er één is. Het ging telkens om geliefden die door krachten uit elkaar worden gerukt maar door de bijna religieuze kwaliteit van hun liefde alle obstakels overwinnen.
Borzage’s geloof in de helende en transcendente kracht van de liefde wordt in 7th Heaven subliem verbeeld. Een Parijse rioolarbeider verschaft onderdak aan een wanhopig meisje. Ze wordt stapelverliefd op hem, maar nog voor ze kunnen trouwen moet hij naar het front. Ze beloven dat ze elke dag klokslag 11 uur aan elkaar zullen denken. Een mystieke communicatie die de fysieke realiteit overstijgt.
Het enige wat voor Borzage telt is het gevoelsleven van zijn hoofdpersonen, die door de subtiele en dromerige vertolkingen van Gaynor en Farrell een aandoenlijke sensuele zuiverheid uitstralen. Dit wordt nog geaccentueerd doordat hun close-ups in een lumineuze soft focus baden, dit in schril contrast met de grimmige duisternis van de omgeving.
Uiteindelijk trotseert hun liefde niet alleen tijd en ruimte maar ook sterfelijkheid.

muziek
In opdracht van het Film Festival Gent maakte Kevin Toma (1974, Sittard) de speciale muziek. In het dagelijks leven is hij filmcriticus bij De Volkskrant en De Gelderlander. Daarnaast heeft hij een lange staat van dienst als componist van speciale muziek voor stomme films die op diverse plaatsen in Nederland worden vertoond (Idfa, filmfestival Rotterdam, filmtheaters, Lowlands).
Nu is hij voor het eerst in Lelystad. Puttend uit een schat aan samples en elektronische geluiden componeerde Toma muziek die de spirituele en emotionele zeggingskracht van de film wil benadrukken. Muziek die eerder de aandacht op de schittering in Janet Gaynors ogen vestigt dan op het grote gebaar. Subtiele, vaak stille muziek, die in alle rust de beelden nog duidelijker wil laten spreken. Eerder maakte Toma muziek voor onder andere de zwijgende films Sunrise (1927) en The Lodger (1927) van Alfred Hitchcock.

Informatie
De film duurt 115 minuten en is op zondagavond 3 november te zien in de Van Wijnenzaal in het Agora Theater in Lelystad
Aanvang: 19.30 uur
Toegangskaart slecht € 6.50 per persoon, voor iedereen, incl. donateurs van het Filmtheater. Kaarten zijn online te bestellen via www.agora-lelystad.nl
De film wordt ingeleid door schrijver, journalist, vertaler, producent en programmamaker Theodore van Houten (1952, Aalsmeer).
Na afloop van de film is er een nazit in de foyer waar componist/filmcriticus Kevin Toma vragen beantwoordt van het aanwezige publiek.

Inhoud syndiceren